Ord är inte att leka med

Den 16 juni 2015 strax efter klockan 11 amerikansk östkusttid, stiger en 69-årig businessman fram på en avsats i en av de grandiosa salarna i en skyskrapa på Manhattan i New York.

20210414-losvik-flen-321-2

Kolumn publicerad i affärsmagasinet Forum i januari 2021

Den 16 juni 2015 strax efter klockan 11 amerikansk östkusttid, stiger en 69-årig businessman fram på en avsats i en av de grandiosa salarna i en skyskrapa på Manhattan i New York. Niel Youngs Rockin’ in the Free World dånar i högtalarna då mannen leder sin bildsköna hustru till en rulltrappa och sänker sig ner bland folket som hurrar och filmar med telefonerna. På ett podium framför åtta amerikanska flaggor bränner mannen sedan av ett tal där han på bara på de första 200 orden använder ordet ”slå” sex gånger och ordet ”döda” två gånger. Han ska bygga en mur mot Mexiko för att hålla ute kriminella och våldtäktsmän. Han hånar politiker och berättar att han ska göra Amerika stort igen. Talets officiella budskap är att han ställer upp i republikanernas primärval inför det amerikanska presidentvalet. Medier och kommentatorer (inklusive författaren till denna kolumn) bedömer hans chanser som små och höjer arrogant på ögonbrynen åt det barnsligt skrytsamma och faktamässigt rent undermåliga talet. 

Metaforer eller bildligt tal är ett av de starkaste retoriska verktygen som finns. Metaforer talar direkt till den instinktiva hjärnan. Våra hjärnor tar in bilder mycket snabbare än fakta. När rim och reson väl når våra hjärnceller har vi redan bestämt oss för vad vi ska tycka. Det har vi gjort på basen av de bilder vi börjat se framför oss. Och bilderna har en tendens att sitta kvar.

Ett språk som målar upp politik som krig eller kamp är i och för sig vanligt, men Donald Trump är i en klass alldeles för sig med våldsretoriken. Han kom att bildligt slåss sig igenom de kommande fem åren. I det tal Trump höll 6 januari i år för sina anhängare uppmanade han dem att ”slåss mycket hårdare. Vi ska slåss utav helvete och om vi inte slåss utav helvete kommer ni inte längre att ha ett land.” Innan dagen var slut hade Trumps anhängare stormat Kapitolium i Washington D.C. och fem människor dog. 

I Tyskland på 1930-talet kallade nazisterna offentligt judar för skadedjur och sex miljoner människor mördades. I Rwanda 1994 började en radiokanal kalla tutsier för kackerlackor och snart var 800 000 människor slaktade. Den brittiska talskrivaren och retorikexperten Simon Lancaster beskriver i sin nya bok ”You are not human: How words kill” exempel närmare vår egen verklighet. Ett experiment visade att tillfrågade människor var mångfalt mer benägna att låta sjukhuset sluta vårda ett barn som beskrevs vara i ett ”vegetativt tillstånd” än om barnets tillstånd beskrevs med medicinska termer. Det är inte så hemskt att avsluta livet på en grönsak. Att döda en råtta eller kackerlacka är rent ut sagt rätt. Att slåss för sitt land och sin president är en hedervärd uppgift. Flera journalister blev specifikt attackerade då Kapitolium stormades. Föga förvånande, efter att Trump i fem år målat journalister som lögnaktiga ”folkets fiender”.  Vi kan bara föreställa oss vad som hade hänt om mobben fått tag på någon av politikerna. 

Elli Flén

PR-konsult som vill grunda en bank för positiva politikmetaforer