Att slänga eller cirkulera – det är frågan.

Screenshot av artikel från Svenska Yle
Källa: Lüttge, P. (2023) Brödrostar, dammsugare och skridskor – utländska studerande i Vasa uppmanades att kasta rena och hela grejer i sopcontainer. Svenska Yle. Tillgänglig: https://svenska.yle.fi/a/7-10035862. Hämtad: 9.6.2023.

Igår (9.6.2023) uppmärksammade Svenska Yle att utländska studerande reagerat på Stiftelsen Vasa studiebostäders (VOAS) uppmaning om att studenterna kan slänga bort sina möbler och prylar i en container efter att läsåret avslutats. 

Budskapet löd: ”You can leave all the stuff and furniture which you do not need anymore. How clever!”

En grupp utländska studerande reagerade på stiftelsens budskap om att slänga allt. Bland annat för att de flesta saker som kastats i containern fortfarande var i gott skick. Enligt studenterna kunde de återanvändas av nya utländska studeranden som är i antågande till höstterminen. I stället för att göra som stiftelsen uppmanade dem, organiserade de en WhatsApp-grupp för att dela med sig av sina möbler och tillbehör. Deras motbudskap var i sin tur: “Guys please don’t throw away stuff in garbage. There might be people who need it. There’s so much wastage. It’s neither good for people nor environment.”

På VOAS hemsida berättar man att man sedan 2020 har satsat på välbefinnande och hållbarhet i boendelösningarna. I intervjun med Yle berättar man också att man nästa år kommer att ha en ny strategi och ett certifierat miljöarbete. Då hoppas man kunna ha en lösning på problemet.

Här kan du läsa Svenska Yles artikel i sin helhet: https://svenska.yle.fi/a/7-10035862

Vilka tre lärdomar kan vi då dra av denna berättelse? 

  • Involvera era kunder i ert hållbarhetsarbete. Lösningarna på våra utmaningar finns ofta närmare än man tror.
  • Kommunicera ert hållbarhetsarbete så att ord och handling stämmer överens. Walk the talk och se till att det ni säger och det ni gör går hand i hand.
  • Ett bra hållbarhetsarbete är bra för både plånboken och miljön. I det nämnda fallet blev lösningen både dyr för bolaget och dålig för kunden och miljön. Hyresgästernas lösning gav däremot goda effekter för både de som slapp sina gamla möbler, för dem som fyndade dem och bidrog till återanvändning och resursbesparingar. Dessutom hade det kunnat ge företaget god PR.

Behöver du också fundera över frågor som gäller hållbarhet, cirkulär ekonomi och kommunikation? Kontakta Tomas och Sara!

Sara och Tomas

Tomas Knuts
040 562 8498
tomas.knuts@losvikflen.com

Sara Libäck-Sandin
040 506 9730
sara.liback-sandin@losvikflen.com